Parajjal töltött dagadó

Parajjal töltött dagadó
Hozzávalók:
1 szép sertésdagadó (kb. 80 dkg), só, 60 dkg parajlevél, 4 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 4-5 evőkanál olaj

1. A dagadót megmossuk, leszárogatjuk, majd egy keskeny, hosszú késsel a szélesebb oldalánál kezdve lapjában, középen, hosszában felszúrjuk. A hús hosszúságától függően előfordulhat az is, hogy mindkét végénél be kell hasítani, de tölteni is könnyebb így. Az üreget ujjainkkal vagy fakanállal kimélyítjük, majd a húst kb. 1 csapott evőkanál sóval kívül-belül bedörzsöljük, félretesszük.
2. A paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket megmossuk, és enyhén sós forrásban lévő vízbe dobjuk. A víz újraforrásától számítva 1 percig főzzük, leszűrjük, ha kihűlt, kinyomkodjuk.
3. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a zúzott fokhagymát fél perc alatt megfuttatjuk benne, majd a parajt hozzáadjuk, megborsozzuk, fél kiskanál sóval ízesítjük.
4. A dagadó üregébe töltjük, végét hústűvel vagy fogvájóval lezárjuk, nehogy a paraj kifolyjon belőle. Tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Vizet nem kell aláönteni. 10 percnyi pihentetés után kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Petrezselymes burgonya illik hozzá köretnek.

Jó tanács:
– Zsírjából a mártások című fejezetben leírtak szerint pecsenyelevet is főzhetünk, amit tálaláskor a pecsenye alá öntünk.
– Aki paleo étrendet tart, vaj és olaj helyett is zsírral készítse.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag (köret nélkül): 763 kcal • 38,5 g fehérje • 66,2 g zsír • 3,3 g szénhidrát • 9,4 g rost • 167 mg koleszterin