Magyaros szűzérmék


Magyaros szűzpecsenye
Hozzávalók:
egy nagyobb (60-70 dkg-os) sertésszűzpecsenye, 1 kg burgonya, só, őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj, 10 evőkanál kész lecsó, 5-10 dkg főtt füstölt császárszalonna, 2-2 friss tv paprika és paradicsom, 1 csokor petrezselyem
a hús sütéséhez:
olaj vagy zsír

1. A szűzpecsenyét lehártyázzuk, 12 érmére vágjuk, kissé kiverjük.
2. A burgonyát megtisztítjuk, és 3-4 milliméter vastag karikákra vágjuk. Tepsibe rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk, az olajat ráöntjük, összekeverjük, szétterítjük. Kb. 1 deci vizet öntünk alá, és a felső rácsra térve, előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 195 ºC) megsütjük. Akkor jó, ha kívül egy vékony kérget kap, ami ropog, de belül puha marad.
3. Közben a császárszalonnát, a kicsumázott paprikát és a paradicsomot apró kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk.
4. A húst egy fölforrósított serpenyőben, a forró olajon (zsíron) oldalanként kb. 1,5 perc alatt megsütjük, közben megsózzuk, megborsozzuk. Tányérba átrakjuk. Visszamaradó zsírjában a szalonnát fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, és 1 percig együtt pirítjuk. Belekerül a paradicsom, még 1 perig pirítjuk, közben kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. A lecsót megforrósítjuk, majd a sült burgonyával összeforgatjuk, és tányérokra halmozzuk. A pirított szalonnás, paradicsomos, paprikás keverékből 1-1 kanálnyit ráhalmozunk, a sült hússzeleteket rárakosgatjuk. A petrezselyemmel megszórjuk.

Jó tanács
– Bélszín- vagy hátszínszeleteket, illetve borjúszűzpecsenyét is készíthetünk ugyanígy.

Megjegyzés
– Az eredeti leírás szerint a krumplit először meg kell főzni, s csak ezután szeletelni majd pirítani a hús sütése után visszamaradó zsiradékban. Tapasztalatok szerint azonban a főtt burgonyát nem lehet olyan szép vékonyra vágni, mint a nyerset, könnyebben összetörik, és nem is pirul olyan szép egyenletesen.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 949 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.