Lecsós sertésszelet tarhonyával


Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb (dió vagy felsál), 12-15 dkg füstölt szalonna, 12-15 dkg főtt füstölt császárszalonna, kb. 15 dkg jól szeletelhető parasztkolbász, 5 nagyobb paradicsom (60 dkg), 50-60 dkg vöröshagyma, 1,2 kg tv paprika (még jobb, ha egy része színes kápai paprika, 5 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál őrölt kömény, fél kiskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál Erős Pista, 1 evőkanál pirospaprika, 2-3 evőkanál sűrített paradicsom vagy 3-4 dl készen kapható passzírozott paradicsom, fél evőkanál kristálycukor
a körethez:
1 evőkanál zsír, 40-50 dkg gépi tarhonya, fél evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál pirospaprika

1. A húst a rostjaira merőlegesen 10 szeletre vágjuk, klopfolóval éppen csak egy kicsit megütögetjük.
2. Mindkét szalonnát kis kockákra vágjuk.A lehéjazott kolbászt fölkarikázzuk.
3. A zöldségeket megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk, majd miután a héját lehúztuk, kockákra vágjuk. A hagymát és a paprikát félkarikákra szeleteljük, a fokhagymát pépesre zúzzuk.
4. Egy nagyobb lábasban a füstölt szalonna zsírját kb. kétharmadig kisütjük, majd hozzáadjuk a főtt húsos szalonnát is. Együtt pirítjuk tovább. A hússzeleteket hozzáadjuk, és oldalanként 1-1 perc alatt elősütjük rajta, közben kissé megsózzuk, megborsozzuk, és félrerakjuk. A hagymát a hús helyére szórjuk, kb. 10 perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk. Kezdésképpen kap fél evőkanál sót, majd a köménnyel, a borssal és az Erős Pistával fűszerezzük. A pirospaprikával fűszerezzük, az áttört paradicsomot ráöntjük vagy a paradicsompürét hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk rá. A cukorral pikánsra ízesítjük, az elősütött húsokat belerakjuk. Beleszórjuk a kolbászt, a paradicsomot, a fokhagymával fűserezzük. Lefödve 20 percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a paprikát, és lefödve további 20 percig pároljuk.
5. Amíg a hús puhul, egy kisebb lábasban a zsírt megforrósítjuk, a szalonnapörkét hozzáadjuk. A tarhonyát rászórjuk, kevergetve barnásra pirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és nyomban ráöntünk 2,5-3 szoros mennyiségű forrásban lévő vizet. lefödve puhára pároljuk.
6. Tálaláskor a tarhonyát tányérra halmozzuk, mellé rakunk 2 szelet puha combot, és leöntjük a lecsóval.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1340 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.