Tojás jelölése


„Egyforma, mint két tojás” – tartja a mondás; de a tojások csak látszólag egyformák. Értékesítésre szinte kizárólag az A minőségű – ép héjú, nem mosott, nem hőkezelt, maximum 21 napos – tojás kerül. Az extra A osztályba tartozók maximum 9 naposak. Súly szerint a skála: XL méret (73 gramm vagy fölötte), L méret (63-73 gramm),  M méret (53-63 gramm), S méret (kevesebb mint 53 gramm). A legáltalánosabb a közepes méretű tojás, receptjeinkben mi is  ezt a méretet vesszük alapul. Bár az unióban nem kötelező a tojások egyenkénti megjelölése, a feltüntetendő információkat, a csomagoláson alkalmazott jelöléseket egységesítettek. A héjon található kódsor kezdő, egyjegyű száma a csirkék tartási körülményeire utal.

0 – szabadtartás (biotojás) 1 – kifutós rendszerű szabadtartás 2 – istállóbeli de nem ketreces 3 – ketrecben tartott (A boltokban, csak 3-mal kezdődő jelöléseket láttam, de legközelebb megnézem a piacon, a „tanyasi tojáson” van-e szám, és ha van, akkor milyen).

A következő betű a termelő ország jele, ugyanúgy, mint az autóknál. Az ezt követő számok az álattartó telep azonosítására szolgálnak, például 01 –19-ig a megyék ábécé sorrendben követik egymást, a 20-as Budapestet jelenti; de nézzünk egy konkrét példát. Földesről, a Rákóczi mezőgazdasági Kft.-től származó tojásokon a jelölés: 3 HU 08 – T 1205. Ebből  a 3 jelenti a ketreces tartást, a HU honunkat,  08  a megye jele (esetünkben Hajdú-Bihar) a T jelenti a termelőt, az 1205  pedig a kódszámát (az első két szám a az állattartó telep sorszáma, a második kettő az istálló száma).