Hozzávalók:
4 szép szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéscomb (legjobb a diója) vagy sertéskaraj, só, 3-4 evőkanál olaj, 60 dkg karfiol (45 dkg fagyasztott karfiolrózsa is lehet), 2 dkg vaj, 8-10 dkg reszelt trappista sajt
a besamelmártáshoz:
3-4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál (3 dkg) finomliszt, 3 dl tej, fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
1. A hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, majd egy serpenyőben, az olajban hirtelen elősütjük, ez karajnál oldalanként 1, combnál 2 perc.
2. A karfiolt rózsáira bontva sózott vízben roppanósra főzzük, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk. A hússzeleteket kivajazott tepsibe fektetjük, mindegyikre egy-egy kis halom karfiolt púpozunk, és az egészet bevonjuk sajtos besamelmártással.
3. Ehhez a vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósítjuk, de ügyeljünk rá, nehogy megpiruljon. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Továbbra is állandóan kevergetve ráöntjük a tejet, és épp csak 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A tűzről levéve a reszelt sajt felét hozzáadjuk. Egyenletesen a karfiolra kanalazzuk, megszórjuk a többi reszelt sajttal és forró sütőben (kb. 200 ºC), a felső rácsra téve 6-8 perc alatt megsütjük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 762 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.