Hozzávalók:
60-70 dkg kicsontozott sertéskaraj, só, 4 evőkanál olaj, 10-15 dkg húsos füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1-1,2 kg zsenge tavaszi fejes káposzta (olyan, amelyiknek a külső levelei zöldesek), 1-1 zöldpaprika (tévépaprika) és paradicsom, 1 csokor kapor, 1 evőkanál finomliszt, 1 nagy pohár (400 gramm) tejföl
a díszítéshez:
zöldpaprika (tévépaprika), paradicsom, kapor
1. A karajt 8 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, enyhén megsózzuk. Az olajat egy nagyobb lábasban enyhén megforrósítjuk, és a hússzeleteket oldalanként 1-2 perc alatt pirosasra elősütjük rajta. Lecsöpögtetve félrerakjuk.
2. A szalonnát félcentis kockákra aprítjuk, és a hús visszamaradó zsírjában kiolvasztjuk. A hagymát finomra vágjuk, a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Először a finomra zúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát hozzáadjuk.
3. A káposztát kitorzsázzuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, megmosva, azon mód még vizesen, a paprikás alapba rakjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt fölkockázzuk, a káposztához adjuk. A finomra vágott kaporral fűszerezzük, kissé megsózzuk. Lefödjük, és kis lángon 10-15 percig pároljuk, ezalatt a káposzta kellőképpen összeesik.
4. Ekkor belerakjuk az elősütött húsokat, hozzáadjuk a tejfölt, amit előtte a liszttel és egy kevés hideg vízzel elkevertünk, és az ételt lassú tűzön még pár percig pároljuk, ha kell, egy kevés vizet öntünk még alá.
5. Tálaláskor a kapros káposztát az elősütött húsra halmozzuk. Paprikával, paradicsommal, valamint friss kaporlevéllel díszíthetjük.
Jó tanács
– Tavasszal a legjobb készíteni, abban a pár hétben, amikor megérkezik az év első káposztája, aminek még zöldesek, összehajlók a külső levelei. Ebből a legteljesebb az étel íze.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 973 kcal • fehérje: 38,9 gramm • zsír: 69,8 gramm • szénhidrát: 47,2 gramm • rost: 7,9 gramm • koleszterin: 210 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.