Hozzávalók:
egy kb. 15 dkg-os vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 28 dkg (4,5 dl) finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 csapott kiskanál hagymás só (ha hagyományos sót használunk, a fele is elég), 8 dkg (2,25 dl) reszelt Cheddar sajt (másféle zsíros kemény sajt is lehet), 2 tojás, 3 dl tej
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és egy serpenyőben, az olajon, közepes lángon 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk.
2. A lisztet a sütőporral, a sóval és a reszelt sajtal összeforgatjuk. A tojást kissé felverjük, a tejet hozzáöntjük. Az így előkészített hozzávalókat, beleértve a pirított hagymát is, egy fakanállal összekeverjük.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit vajjal/margarinnal kikenjük vagy papírkosárral kibéleljük és a masszával majdnem teletöltjük. A tetejüket nedves kanállal elsimítgatjuk.
4. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 20-22 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd a muffinokat azon melegében tálaljuk.
Jó tanács
– Ha kihűlt, zacskóba rakva, szobahőmérsékleten tárolhatjuk 2-3 napig. Miután melegen az igazi, 10-15 másodpercre tegyük a mikróba, mielőtt kínáljuk.
10 darab
Elkészítési idő: 45 perc
Egy darab: 208 kcal