Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg kristálycukor, 6 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, késhegynyi só, 2 dl főzőtejszín, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin), 45 dkg sárgarépa, 20 dkg darált dió, 5 dkg cukrozott narancshéj (narancslekvár is lehet, de el is maradhat), 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, 3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dl habtejszín, 1 kiskanál zselatinpor, 1 kisebb sárgarépa, csipetnyi kristálycukor
1. A tésztához a cukrot a tojásokkal meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel 4-5 perc. Csipetnyit megsózzuk, a tejszínt meg az olvasztott vajat (margarint) belecsorgatjuk.
2. A sárgarépát megtisztítjuk, finomra reszeljük, és a dióval meg a finomra vágott narancshéjjal elkeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk.
3. Egy 23-25 centi átmérőjű tortaformát kikenünk, a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 1 óra 20 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, majd megvárjuk, amíg kihűl.
4. A tetejére szánt porcukrot a mézzel meg a vajjal (margarinnal) kevergetve fölolvasztjuk, és a torta tetejére kenjük. Rövid ideig dermesztjük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, a 0,5 deci vízben föloldott zselatint belecsorgatjuk, és a torta tetejére kenjük. Hűtőszekrénybe téve megvárjuk, amíg megköt.
5. A répát megtisztítjuk, hosszában vékonyan fölszeleteljük l tökéletes erre a célra a krumplihámozó, majd hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Cukros vízben 2 percig főzzük, leszűrjük, és a torta tetejére szórjuk.
16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 463 kcal