Puncstorta klasszikusan

Puncstorta klasszikusan
Hozzávalók
a tésztához:
12 tojás, 12 evőkanál kristálycukor, 12 púpozott evőkanál finomliszt
a sziruphoz:
4 dl víz, 20 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 dl málnaszörp, 0,5 dl rum
a töltelékhez:
40 dkg sárgabarackíz, 1 evőkanál kristálycukor
a mázhoz:
4 evőkanál porcukor, 1 dl málnaszörp, fél citrom leve, fél tojásfehérje
az oldalára:
8-10 dkg kekszmorzsa

1. A tésztához valókból piskótatésztát készítünk (receptjét lásd külön). Két 24 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral
bélelt tepsire rakunk, a masszát elfelezve beletöltjük.
2. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 percig sütjük. Ha csak egy tortakarikánk van, akkor a tésztát két részletben készítjük el, mert állás közben összeesik.
3. A sziruphoz a vizet a 20 deka cukorral meg a fehér héja nélkül gerezdjeire szedett citrommal kevergetve fölforraljuk. Kétharmadát félretesszük, a maradékot a málnaszörppel meg a rummal ízesítjük.
4. Az egyik piskótatortát lapjában elfelezzük. A barackízt a cukorral kevergetve felforraljuk. Egy keveset a tortalap vágott oldalára kenünk, és lekváros oldalával fölfelé egy tányérra tett – ami a torta préselésénél kifolyó levet felfogja – tortakarikába helyezzük.
5. Az egészben hagyott piskótatortát 3×3 centis kockákra vágjuk, és egyesével, felváltva a sima, illetve a rumos szirupba mártjuk (vigyázzunk, nehogy túlzottan megszívja magát!). Egymás mellé a tortakarikában lévő lapra rakosgatjuk.
6. A maradék fél piskótakarika egyik felét lekvárral megkenjük, s ezzel lefelé fordítva a tortakarikába tesszük. Ezután lepréseljük, vagyis a tetejére papírt vagy deszkát fektetünk, egy lábast 3-4 liter vízzel megtöltve ráállítunk, és hűvös helyen 6-8 órán át dermesztjük.
7. Végül a tortakarikát leemeljük a tortáról; a tészta tetejét és oldalát a megmaradt, kissé megforrósított barackízzel megkenjük. Hűtőszekrényben rövid ideig dermesztjük, ezalatt elkészítjük a mázat.
8. Ehhez a porcukrot átszitáljuk, a szörppel, a citrom levével meg a tojásfehérjével (utóbbitól lesz fényes) kb. 40 ºC-osra melegítjük, majd a torta tetejére kenjük. Ha a máz megszilárdult, a torta oldalára kekszmorzsát tapasztunk.

12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 503 kcal