Mesteri citromtorta – készítette Czermann János mestercukrász

Mesteri citromtorta  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a zseléhez:
5 dkg zselatinpor, 5 dl víz, 8 citrom + fél citrom leve, 2 evőkanál kristálycukor
a tésztához:
6 tojás, 2 tojássárgája, 13 dkg kristálycukor, 1 citrom, 14 dkg finomliszt
a krémhez:
4 dl tej, 2 csomag (80 gramm) vaníliaízű pudingpor (főzni való), 1 citrom, 4 tojássárgája, 20 dkg kristálycukor, 35 dkg vaj

1. Egy 23 centi átmérőjű rozsdamentes habüstöt (vagy más félgömb alakú formát) kikészítünk. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy kissé megduzzadjon. Ezalatt a citromokat meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér héjuk se maradjon rajtuk – takarékos megoldás, ha előzőleg a héjukat lereszeljük, és cukorban eltesszük vagy lefagyasztjuk. Utána a citromot fél centi vastagon fölszeleteljük. A zselatint addig melegítjük, míg a vízben föloldódik. A citromlével meg a cukorral ízesítjük.
2. Amíg kissé kihűl, összeszedjük minden rutinunkat és türelmünket, ezekre nagy szükség lesz. Azt a
néhány percet kell megvárni, amikor a zselé már „húz”, de még nem dermedt meg. Ekkor ecsettel a habüst aljára kenünk belőle, citromkarikát teszünk rá, és így építkezünk körbe-körbe fölfelé, míg az egész formát kibéleljük. Előfordulhat, hogy a zselét meg kell melegíteni közben, és az sem baj, ha marad belőle néhány evőkanállal az utolsó simításokhoz. Hűtőszekrénybe téve dermesztjük.
2. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egybeforgatjuk, közben a lisztet is beleszitáljuk. Sütőpapírral bélelt, 23 centi átmérőjű tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.
3. A krémhez a tejet a pudingporral, a citrom reszelt héjával és levével, a tojássárgájával meg a cukorral kikeverjük. Kis lángon, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük (vigyázni kell, mert könnyen odakap!), és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a krémet.
4. A vajas krém negyedét a citromokkal kibélelt habüst aljára simítjuk. A piskótát lapjában négy részre vágjuk, és az egyiket pont akkorára szúrjuk ki, hogy a formába férjen, majd a krémre kicsit rá is nyomkodjuk. Erre egynegyednyi krém kerül, majd piskóta, amit szintén körbe kell vágni. Erre krém, piskóta, majd újból krém és piskóta kerül.
5. Hűtőszekrényben 3-4 órán át dermesztjük, majd a formát meleg vízzel telt lábasba állítjuk úgy, hogy a víz a
pereméig érjen, majd kiemeljük belőle. Utána a forma tetejére egy kerek tányért borítunk, és az egészet megfordítjuk. Ha szerencsénk van, a citromtorta azonnal a tányérra csusszan, amennyiben mégsem, akkor néhány másodpercre újra a vízbe tesszük, de vigyázzunk, nehogy a zselé túlmelegedjen, mert leolvad róla. Ha a bevonat valahol megsérülne, kijavítjuk a megmaradt zselével. Hűtőben rövid ideig dermesztjük, végül forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel fölszeleteljük.

Jó tanács
– Ha a formát megnedvesített celofánnal kibéleljük, tálaláskor a tortát könnyebben kiboríthatjuk belőle.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 396 kcal