Mentakrémes mézeskalácstorta – készítette Czermann János mestercukrász

Mentakrémes mézeskalácstorta  -  készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a mézestésztához:
30 dkg méz, 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 1 kiskanál szalalkáli, 70 dkg finomliszt
a mentakrémhez:
2 kiskanál szárított mentalevél, 2 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag (40 gramm) vanília ízű pudingpor (főzni való), 15 dkg vaj
a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a díszítéshez:
cukrozott narancshéj, mandula, kandírozott cseresznye, pisztácia, füge, datolya, mazsola
a bevonathoz:
10 dkg fehér csokoládé

1. A mézet, a porcukrot meg a puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük. A tojásokat és a tojások sárgáját a mézeskalács-fűszerkeverékkel együtt hozzáadjuk. A szalalkálit a lisztben jól elkeverjük, majd a mézes-tojásos masszával tésztává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és hűtő-szekrényben legalább 1 órán át pihentetjük.
2. A krémhez a mentalevelet a fele tejben felforraljuk, azután leszűrjük (ha egy kevés levél benne marad, az nem baj). A maradék tejet a cukorral meg a pudingporral simára keverjük, a forró (fűszeres) tejet is hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg krémszerűen be nem sűrűsödik. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk, amíg teljesen kihűl, végül a puha (szobahőmérsékletű) vajjal habosra dolgozzuk.
3. A mézestésztát 2 részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 20 x 25 centis, 3 milliméter vastagságú téglappá nyújtjuk. Alufóliával bélelt sütőlemezre fektetjük, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 12 perc alatt mogyorószínűre sütjük.
4. Amikor kihűlt, a mentakrémmel megkenjük, és különböző méretű háromszögekre vágjuk. Felhasználásig hűtőszekrénybe rakjuk.
5. A díszítésre szánt gyümölcsöket kissé fölaprítjuk. A krémes tésztadarabokat egymásra rakjuk úgy, hogy a nagyok alul legyenek. Az olvasztott fehér csokoládéval mindegyiket megkenjük-meglocsoljuk, végül a „díszítőelemeket” is rászórjuk. Folpackkal letakarva, hűtőszekrényben 3-4 napig eláll. Miután szeletelni nem lehet, „emeletenként” szokás fogyasztani.

Jó tanács
– Ha a mézeslap sütés után felpúposodik, sodrófával még melegen kisimíthatjuk, ellapíthatjuk.
– Bármilyen rendelkezésünkre álló cukrozott gyümölccsel vagy színes cukorkákkal feldíszíthetjük.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy adag: 836 kcal