Kőfaltorta

Kőfaltorta
Hozzávalók
a tésztához:
28 dkg vékony, barna héjától is megfosztott natúr pirított mogyoró (törökmogyoró is lehet), 8 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a kiborításhoz:
2 evőkanál kristálycukor
a krémhez:
8 tojássárgája, 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg kristály- vagy valódi barna cukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
10 dkg kristály- vagy porcukor, 5 dkg vékony, barna héjától is megfosztott natúr pirított mogyoró, 1 evőkanál olaj

1. A tésztához való mogyorót diódarálóban megőröljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé apránként a cukrot is beledolgozzuk úgy, hogy a hab egyre keményebb legyen. A mogyorót beleforgatjuk.
2. A masszát kivajazott vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 percig sütjük. Amint kivettük a sütőből, cukorral behintett gyúrólapra borítjuk, és három egyenlő csíkra vágjuk. Mire kihűl, megkeményedik, szinte olyan lesz, mint a kőfal, innen a neve. Csak akkor puhul meg, amikor megtöltve pihentetjük.
3. A töltéshez a tojássárgáját a csokoládéval, a cukorral meg a vajjal lábasba töltjük, és kevergetve pár perc alatt sima krémmé főzzük, de felforrnia nem kell. Ha kihűlt, hűtőszekrényben dermesztjük 1-2 órán át, majd jó habosra keverjük, és a tésztacsíkokat (ha egy kicsit törnek, akkor sincs baj, mert a krém összetartja) ezzel megtöltve egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.
4. Hűtőszekrényben 1 napon át pihentetjük, ezalatt összeérik, és a tészta is megpuhul. A tetejére szánt cukrot serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd a mogyorót belekeverjük. A tűzről levéve olajjal megkent alufóliára kanalazzuk, dermedni hagyjuk.
5. Ha hihűlt ez a grillázs, zacskóba töltjük, és sodrófát görgetve rajta durvára törjük. Tálalás előtt a torta tetejére és oldalára szórjuk, végül a süteményt forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Jó tanács
– Készíthetjük úgy is, hogy a grillázst a krémbe keverjük, így töltjük a tortába.

14 nagy szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 513 kcal