Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás, 30 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 15-15 dkg finomliszt és őrölt dió, fél csomag sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20-25 dkg porcukor, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 0,3 dl rum
1. A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A vizet belekeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral összeforgatjuk, és az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverjük.
2. Kikent, kilisztezett, 24 centi átmérőjű tortakarikába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 25 percig sütjük. Ezután 15 fokkal csökkentve a sütés erősségét, még 25 percig sütjük.
3. A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral, azután a fölengedett, belemorzsolt gesztenyemasszával keverjük habosra. A rummal ízesítjük.
4. A tortakorongot lapjában három részre vágjuk, és a gesztenyekrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Jól behűtjük, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Jó tanács
– A tésztát 3 részre elosztva, kerek lapoknak kikenve, külön is megsüthetjük.
12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 599 kcal