Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojássárgája, fél mokkáskanál só, kb. 0,5 dl hideg víz
a töltelékhez:
45-50 dkg faeper, 2,5 dl tej, 2 tojás, 1 csomag (40 gramm) vaníliaízű pudingpor (főzni való), 12 dkg kristálycukor
a tetejére:
2-3 evőkanál híg sárgabaracklekvár, 1-2 evőkanál tisztított mandula
a forma kikenéséhez:
egy kevés finomliszt
1. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, a sóval meg a vízzel közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A faepret megmossuk. A tésztával egy 22 centi átmérőjű, belisztezett, alacsony peremű tortaformát kibélelünk. Rárakosgatjuk a gyümölcsöt. A tejet a tojással, a pudingporral meg a cukorral simára keverjük, a gyümölcsre öntjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 30 percig, azután közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 20 percig sütjük, majd a tetejét még forrón megkenjük a lekvárral. A mandulát vékony lapocskákra vágjuk, serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk és a tortára szórjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Jó tanács
– Ha a mandulát a még nyers tortára szórnánk (együtt sütnénk), elázna, mert a nedvesség egy részét magába szívná. Ezért jó, ha nem áll sokáig a torta tetején, szinte csak tálalás előtt kerül rá.
– A lekvárt a forró tortára hidegen, a már kihűltre megmelegítve kenjük rá.
8 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + a tészta pihentetése
Egy szelet: 339 kcal