Diótorta II.

Diótorta II.
Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás, 25 dkg porcukor, 26 dkg darált dió, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csomag vaníliás cukor
a töltelékhez:
25 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 2 evőkanál keserű kakaópor, 35 dkg vaj vagy sütőmargarin
a díszítéshez:
2-3 evőkanál csokoládés tortadara, 16 szem kimagozott meggybefőtt

1. A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, a maximális fokozaton 3-4 perc. A diót, a zsemlemorzsát meg a vaníliás cukrot hozzáadjuk, azután a kemény habbá vert tojásfehérjéből belekeverünk 3-4 kanálnyit. Amikor már nem olyan sűrű, a többi habot is beleforgatjuk, vigyázva, hogy ez már ne törjön.
2. Sütőpapírral bélelt vagy kikent, kilisztezett 25 centi átmérőjű tortaformába tesszük és a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 35-40 percig sütjük.
3. Ha a teteje túlzottan barnulna, papírral lefedjük, nehogy megégjen. Még melegen sütőpapírral bélelt tálra borítjuk, majd a tortakarikát leemeljük róla, és a tésztát hűlni hagyjuk.
4. A töltelékhez a porcukrot a tojással és a tojássárgájával, a kakaóval ízesítve vízgőz fölött sűrűn folyósra főzzük. Ha kihűlt, apránként a habosra kevert puha (szobahőmérsékletű) vajhoz (margarinhoz) adjuk.
5. A tésztát lapjában három részre vágjuk, a három részre osztott krémmel megtöltjük és az oldalát meg a tetejét is körbekenjük vele. Tetejét csokoládédarával megszórjuk, a lecsöpögtetett meggybefőttel díszítjük.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Egy szelet: 442 kcal