Hozzávalók
a tésztához:
3 tojás, 10 dkg kristálycukor,10 dkg darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa (lisztérzékenyek ehelyett is diót használjanak)
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, 1-2 evőkanál finomliszt (lisztérzékenyek sütőpapíron süssék)
a lekenéshez:
2 evőkanál sárgabaracklekvár
a gesztenyekrémhez:
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 5 evőkanál porcukor, 3 evőkanál rum
a tetejére:
6-6 dkg fehér csokoládé és étcsokoládé
1. A tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat a kristálycukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A diót a morzsával összeforgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A cukros tojássárgájára ráteszünk egyharmadnyi morzsás diót, erre pedig egyharmadnyi habot. Könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék diót és habot ugyanígy, további két részletben adjuk hozzá.
2. Egy 24 centi átmérőjű kerek tortaformát kikenünk, liszttel behintjük. A diós masszát beleöntjük, és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 15 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
3. A lekvárt kiskanállal kikeverjük, a tésztára öntjük, egyenletesen, vékonyan elsimítjuk rajta. Kb. fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megdermedjen a lekvár.
4. A szobahőmérsékleten fölengedett gesztenyemasszát áttörjük, majd a puha (szobahőmérsékletű) vajjal (margarinnal), a porcukorral és a rummal habosra keverjük. Egyenletes vastagságban rákenjük a lekváros tortalapra. Hűtőszekrényben dermesztjük rövid időn – kb. 30 percen – át, végül a kétféle olvasztott csokoládét kiskanállal a tetejére csurgatjuk.Letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.
4. Tálalás előtt a torta szélét forró vízbe mártott késsel a tortakarika belső pereme mentén körbevágjuk, így könnyebben leemelhetjük róla a tortakarikát. A tortát forró vízbe mártott késsel cikkekre vágjuk.
Jó tanács
– Olvasztott csokoládé helyett a torta tetejét tejszínhabbal és gesztenyével, vagy akár reszelt csokoládéval illetve tortadarával is díszíthetjük.
16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Egy szelet: 279 kcal