Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás, 30 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 15-15 dkg finomliszt és őrölt dió, fél csomag sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 20 dkg porcukor, 0,25 dl rum
1. A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A vizet belekeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük.
2. Egy kikent, meglisztezett, 24 centi átmérőjű tortakarikába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 25 percig sütjük. Ezután 15 fokkal csökkentve a sütés erősségét, még 25 percig sütjük.
3. A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a fölengedett, belemorzsolt gesztenyemasszával keverjük habosra. A porcukorral és a rummal ízesítjük.
4. A tortakorongot lapjában három részre vágjuk, és a gesztenyekrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Jól behűtjük, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Jó tanács
– A tészta sütése és felvágása gyakorlatot igényel. A sütésben kevésbé járatosaknak ezért segítség lehet, ha a tésztát 3 részre osztják, sütőpapírral bélelt tepsin egyenként kb. 24 centi átmérőjű kerek lapokká kikenik (nyugodtan lehet egymás után, amikor az egyik megsült, nem kell egyszerre), majd a közepesen forró sütőben 14 percig sütik. Ezzel a módszerrel a tészta biztosan nem marad nyers, és nem is szárad ki, azonkívül nem kell lapjában sem szeletelni.
16 szelet
Elkészítési idő. 2 óra
Egy szelet: 449 kcal