Hozzávalók
a tésztához: 10 dkg dióbél, 6 tojás, 8 púpozott evőkanál porcukor, 5 evőkanál hideg víz, 4 púpozott evőkanál
finomliszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a krémhez:
2 evőkanál keserű kakaópor, 6 púpozott evőkanál porcukor, 1 dl feketekávé, 1 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
1. A diót egy serpenyőben szárazon – azaz zsiradék nélkül – pár perc alatt megpörköljük. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral jó alaposan kikeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a liszttel és a sütőporral összeforgatott kakaót meg a diót is beledolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáforgatjuk.
2. Egyenletesen egy kikent, belisztezett nagy tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 16-18 percig sütjük.
3. A krémhez valókat a vaJ (margarin) kivételével egy lábasba tesszük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajat (margarint) apránként hozzáadva habosra keverjük. A legjobb elektromos habverővel dolgozni.
4. A kihűlt diós-kakaós piskótát hosszában 3 részre vágjuk, majd a tésztacsíkokat a csokoládékrémmel megkenve egymásra illesztjük úgy, hogy a krémmel az oldalát is körbekenjük. Egy éjjelen át hűtőszekrényben dermesztjük, tálaláskor forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.
14 szelet
Elkészítési idő: 50 perc + dermesztés
Egy szelet: 342 kcal