Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a krémhez:
15 dkg kristálycukor, 2,5 dl tej, 2 tojás, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 evőkanál rum
a tetejére:
5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál keserű kakaópor, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál víz
1. A tésztához a tojássárgáját egy tálba tesszük, a cukrot beleszórjuk, habverővel jó habosra keverjük. Ez elektromos habverővel kb. 4 perc. A gesztenyemasszát belemorzsoljuk, simára dolgozzuk. A csokoládét nagy lyukú reszelőn át hozzáreszeljük, majd apránként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. A massza egyharmadát kikent, liszttel behintett, (lisztérzékenyek sütőpapírral béleljék ki) kb. 24 centi átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A maradék tésztából ugyanígy még két tortalapot sütünk.
3. A krémhez a cukrot a tejjel meg a tojásokkal egy lábasba tesszük, kevergetve 5-6 perc alatt sűrű habbá főzzük. Akkor jó, ha olyan, mint egy sűrű madártej – olyan nem lesz mint egy puding –, ami tovább sűrűsödik mialatt kihűl. Vízgőzre is tehetjük, így biztosan nem ég le, igaz, valamivel tovább (15-20 percig) tart.
4. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a fölengedett és elmorzsolt gesztenyepürével keverjük habosra. A rummal ízesítjük, majd kanalanként a kihűlt vaníliás krémet is hozzáadjuk.
5. A tortalapokat ezzel a krémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Rövid időre behűtjük.
6. A mázhoz valókat pár perc alatt simára főzzük, majd amikor már csak langyos, a torta tetejére kenjük, és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 526 kcal • fehérje: 7,7 gramm • zsír: 26,0 gramm • szénhidrát: 65,3 gramm • rost: 2,8 gramm • koleszterin: 204 milligramm