Caruso-torta


Hozzávalók:
14 dkg vaj vagy sütőmargarin, 28 dkg kristálycukor, fél citrom reszelt héja és kifacsart leve, 6 tojás, 9 dkg őrölt mogyoró, 18 dkg finomliszt, 20 dkg étcsokoládé
a forma kieknéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a cukorral, elektromos habverővel pár perc alatt habosra keverjük. A citrom reszelt héját és kifacsart levét hozzáadjuk. Pár percig tovább keverjük, közben a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk.
2. A mogyorót a liszttel összeforgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros tojássárgájához adjuk. A mogyorós liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék hozzávalókat ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
3. Egy 24-26 centi átmérőjű tortaformát kikenünk, belisztezünk, a tészta felét belesimítjuk. A csokoládét ráreszeljük, majd a maradék tésztával egyenletesen befedjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral és reszelt csokoládéval díszítjük.

Megjegyzés
– Több cukrászmesterünk közösen kreálta ezt a finomságot a világhírű tenorista tiszteletére, aki 1907-ben járt nálunk.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 325 kcal