Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg áttört főtt burgonya, 3-3 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
fél csomag (1 kiskanál) sütőpor
a forma kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 púpozott evőkanál finomliszt
a krémhez:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg porcukor, 25 dkg áttört főtt burgonya, 4 dkg keserű kakaópor, 2 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor
1. A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Először a burgonyát, majd a liszttel meg a zsemlemorzsával összekevert sütőport adjuk hozzá.
2. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát kivajazott, belisztezett, 24 centi átmérőjű vagy hasonlóan nagy, szív alakú tortaformába simítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 30 percig sütjük, hűlni hagyjuk.
4. A krémhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A burgonyával, a kakaóporral, a rummal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk.
5. A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül-belül körbe is kenjük vele. Néhány órára behűtjük, hogy egy kissé összeérjen.
Jó tanács
– Egész évben készíthetjük, de az újburgonya nem jó hozzá, csak régiből süssük.
12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + dermesztés
Egy szelet: 374 kcal