Hozzávalók
a tésztához:
9 tojás, 9 evőkanál kristálycukor, 9 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj, finomliszt
a töltéshez:
1,5 dl tokaji aszú, maréknyi mazsola, 30-35 szem magozott meggybefőtt, 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 5 evőkanál kristálycukor (méz is lehet), 4 dl tej, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 3 dl habtejszín, 4-5 evőkanál eperlekvár
a bevonáshoz:
15 dkg étcsokoládé
1. A tojások sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele. A masszát elharmadoljuk. Kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsiben két vékony lapot sütünk belőle, míg a harmadik részt egy közepes tortaformában sütjük meg. Utóbbit, ha kihűlt, kockákra vágjuk, a tokaji aszúval meglocsoljuk.
2. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük, ahogyan a meggybefőttet is. A pudingport a cukorral, a tejjel és a zselatinnal kevergetve sűrűre főzzük (ha mézzel édesítjük, akkor az csak akkor kerül bele, amikor tűzről lehúztuk). Ha langyosra hűlt, a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.
3. Egy kb. 2,5 literes bombaformát vagy tűzálló tálat a piskótalapra fektetünk, hogy kiszúrhassunk vele két akkora lapot, amekkora a tetejére fér. A többivel kibéleljük az oldalát.
4. A tejszínhabos krémet, a mazsolát, a meggyet meg a boros piskótát belerétegezzük. Elsimítjuk, egy piskótakorongot ráillesztünk. A másikat eperlekvárral megkenjük, majd ezzel az oldalával lefelé a másikra, a formába tesszük.
5. Hűtőszekrényben 3-4 órán át dermesztjük, majd nagy tányérra borítjuk, és olvasztott csokoládéval körben bevonjuk.
10 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Egy szelet: 540 kcal