Bejgli torta

Bejglitorta
Hozzávalók
a tésztához:
2 dkg élesztő, 0,25 dl tej, 2 kiskanál kristálycukor, 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál tejföl, fél citrom reszelt héja, fél kiskanál só
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a töltelékekhez:
30-30 dkg darált dió és mák, 30 dkg porcukor, 15 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2-3 csomag vaníliás cukor,
kb. 0,5 dl rum, kb.1 dl tej
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a díszítéshez:
3 evőkanál sárgabaracklekvár, 6-6 dkg őrölt mák és dió,
porcukor

1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük ezalatt felfut. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt! Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.
3. A tésztát 5 egyenlő (kb.22 dkg-os) részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb 12 perc alatt elősütjük.
4. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát fölgöngyöljük, a mákra tesszük, és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk, és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk, egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó kerekre nyújtott tésztalap.
5. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még megdíszítjük az oldalát.
6. A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük. Egy alufólialapra a mákból és a dióból váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végiggörgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően, a kis csíkok ráragadnak.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy szelet: 655 kcal