Rokfortos hátszínlángos resztelt burgonyával


Rokfortos hátszínlángos resztelt burgonyával
Hozzávalók:
70 dkg kicsontozott, érlelt hátszín, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár, 15 dkg rokfort (márvány-) sajt, fél mokkáskanál jóféle pirospaprika, 2 kemény paradicsom, 4 nagyobb, de vékony szelet edami sajt
a sütéshez meg a pácoláshoz:
olaj (lehet a pácoláshoz használt olaj is)
a körethez:
1,2 kg héjában főtt burgonya, 2-3 vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír (olaj is lehet), só, őrölt fekete bors, majoránna

1. A hátszínt a Wellington bélszínnél leírtak szerint érleljük. Ezután 4 egyforma szeletre vágjuk, majd a szeleteket lapjában is bevágjuk, kihajtjuk és kb. félcenti vastagságúra kiklopfoljuk. Nagy serpenyőben, 3-4 evőkanál megforrósított olajon, nagy lángon hirtelen elősütjük, ez oldalanként 1-1 perc. Közben megsózzuk, megborsozzuk, tepsibe átrakjuk. Mustárral leheletvékonyan megkenjük,
2. A rokfortot lereszeljük, a pirospaprikával fűszerezzük, a hússzeletekre halmozzuk. Paradicsomkarikákat fektetünk rá, ezeket enyhén sózzuk, borsozzuk, végül sajtszeletekkel az egészet lefedjük.
3. Szalamanderben vagy grillsütőben, illetve ezek híján kb. 210 ºC-os sütőben, kb. 8 percig sütjük, ezalatt a sajt is ráolvad, a hús pedig átsül, de vágásfelülete szép rózsaszínes marad. Resztelt burgonyával tálaljuk.
4. Utóbbi úgy készül, hogy a héjában főtt, kihűlt és meghámozott burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olvasztott zsíron kissé megfuttatjuk. A burgonyát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés majoránnával fűszerezzük, kevergetve 8-10 perc alatt aranysárgára pirítjuk.
5. Szorosan pudingformába nyomkodjuk, majd tányérra borítjuk. A rokfortos hátszínlángost melléfektetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1037 kcal