Mészáros tokány

Mészáros tokány
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, esetleg nyak (lehet comb vagy lapocka is, ám ezekkel kevésbé lesz szaftos a tokány), 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és őrölt kakukkfű (majoránna is lehet), 2 dl száraz fehérbor, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 csapott kiskanál finomliszt, 3 virsli

1. A húst a kisujjnyinál valamivel vékonyabb, a szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Utóbbi zsírját egy lábasban kiolvasztjuk, majd szűrőlapáttal a töpörtyűt kiemeljük belőle.
2. Zsírjában a megtisztított, finomra vágott hagymát kissé megfonnyasztjuk, majd a húst rádobjuk és 4-5 percig kevergetve pirítjuk. Akkor jó, ha körös-körül kifehéredik. Zúzott fokhagymával ízesítve még 1 percig sütjük. Ezután megsózzuk, a borssal meg a kakukkfűvel fűszerezzük. A fele bort és 1 deci vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha közben a leve elfőne, egy kevés vízzel pótoljuk. Végül zsírjára sütjük, a paradicsompürével ízesítjük. A liszttel meghintjük 1 percig pirítjuk, majd a maradék borral és annyi – kb. 1 deci – vízzel engedjük föl, hogy 2-3 percnyi forralás után leve a pörköltéhez hasonló sűrűségű legyen.
3. A virslit meghámozzuk, karikákra vágjuk, a tokányhoz adjuk. Fölaprított petrezselyemmel meghintett hagymás tört burgonya illik hozzá köretnek.

Jó tanács
– Aki paleo étrendet vagy alacsony szénhidráttartalmú diétát tart, köret nélkül, savanyúsággal egye.
– Lisztérzékenyek és paleo étrendet tartók hagyják ki belőle a lisztes sűrítést, utóbbiak adalékmentes virslivel főzzék.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (köret nélkül): 620 kcal • fehérje: 38,8 gramm • zsír: 47,5 gramm • szénhidrát: 9,0 gramm • rost: 1,9 gramm • koleszterin: 173 milligramm