Hunyadi töltött rostélyos

Hunyadi töltött rostélyos
Hozzávalók:
4 szelet, egyenként kb. 16 dkg-os kicsontozott magas hátszín, azaz rostélyos (lapos hátszín vagy szép combszelet is lehet), só, őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál finomliszt
a töltelékhez:
15 dkg makaroni, só, 3 dkg vaj (zsír is lehet), 2 evőkanál tejföl, 2 tojás, 8 dkg füstölt sonka, őrölt fekete bors
a mártáshoz:
4 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika, só vagy ételízesítő por, 1-1 paprika és paradicsom, 2 dl tejföl, 2 csapott evőkanál finomliszt

1. A hússzeleteket vékonyra, téglalap alakúra kiverjük, ügyelve, nehogy kiszakadjanak. Kb.1 csapott kiskanál sóval meg 1 mokkáskanál borssal behintve félretesszük.
2. A töltelékhez a makarónit kisebb darabokra tördelve enyhén sózott, forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a tejföllel és a tojások sárgájával kikeverjük. Az apróra vágott sonkát és a makarónit hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, azután beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
3. Ezt a tölteléket a rostélyosokon hosszában, egy vastagabb csíkban elosztjuk, a hússzeleteket föltekerjük, átkötözzük. (Szorosan alufóliába is csomagolhatjuk.)
4. Kissé megsózzuk, a lisztbe forgatjuk, és egy nagy lábasban, az olajon körös-körül elősütjük, majd félretesszük. Visszamaradó zsírjában a finomra vágott hagymát megfuttatjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, kb. 5 deci vízzel fölöntjük, megsózzuk. A paprikát meg a paradicsomot apróra vágva hozzáadjuk. A töltött rostélyosokat belefektetjük, és kis lángon 35-50 perc alatt puhára pároljuk. Amikor kész, a lábasból kiemeljük, és letakarva melegen tartjuk.
5. Visszamaradó levét a tejföllel — felét tejszínnel is helyettesíthetjük — simára kevert liszttel sűrítjük. 1-2 percig kevergetve forraljuk, ha kell utánaízesítjük, majd átszűrjük.
6. Tálaláskor a húst vastagon rézsútosan fölszeleteljük, és a paprikás mártással leöntjük. Köretnek sült kockaburgonyát vagy hordó alakúra faragott burgonyát kínálunk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag (köret nélkül): 870 kcal • fehérje: 42,0 gramm • zsír: 56,8 gramm • szénhidrát: 47,6 gramm • rost: 3,4 gramm • koleszterin: 291 milligramm