Deák-szelet

Deák-szelet
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott borjúcomb, só, őrölt fekete bors
a bundázáshoz:
2 nagy tojás, kb. 15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj (eredetileg zsír)
a tejfölös mártáshoz:
5 dkg vaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, kb 5 dl tejföl, só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors
a körethez:
1,2 kg burgonya
a sütéshez:
bő olaj (eredetileg zsír)

1. A húst a rostjaira merőlegesen 4 nagy vagy 8 kisebb szeletre vágjuk. Kissé kiverjük, a széleit bevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
2. Ezután a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban 3-4 perc alatt megsütjük, lecsöpögtetjük.
3. Közben a mártáshoz a vajat fölfolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, ne piruljon meg. A tejfölt ráöntjük, kevergetve fölforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Tálaláskor a húsra kanalazzuk. Bő olajban sütött, lecsöpögtetett krumplit kínálunk köretnek hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: (körettel együtt) 1022 kcal