Brassói aprópecsenye marhahúsból (Dózsa György mesterszakács receptje)

Brassói aprópecsenye, ahogy Dózsa Gyuri bácsi készíti (Dózsa György mesterszakács receptje)
Hozzávalók:
70-80 dkg stefánia (a marhalapocka vastag része), 8-10 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál olaj (eredetileg 1 evőkanál sertészsír), 1 csapott kiskanál só, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a körethez:
1 kg burgonya, bő olaj a sütéshez, só
a YouTube-s változat (6 főre):
1 kg marhalábszár (nyak vagy stefánia is tökéletes hozzá), 15 dkg füstölt szalonna, kb. 1 púpozott kiskanál só, 6-7 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál sűrített paradicsom, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a körethez:
1,6 kg burgonya, bő olaj a sütéshez, só

1. A húst a kisujjnyinál kicsit vékonyabb csíkokra vágjuk, közben minden inas darabkát kivágunk belőle. A szalonnát fele olyan vékony csíkokra metéljük, mint a húst.
2. Utóbbit lábasban (esetleg olajat vagy zsírt is hozzáadva) kisütjük, a húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, a présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével meg a borssal ízesítjük és 0,5-1 deci vizet ráöntünk. Lefödjük, a húst kis lángon puhára pároljuk. Ez kb. 1,5 óra. Közben elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk. Amikor kész, a maradék fokhagymát is hozzáadjuk. Akkor jó, ha olyan szaftos lesz, mint a pirított máj.
3. Közben a körethez való burgonyát megtisztítjuk, vastagabb cikkekre vágjuk, és bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Végül tepsire szórjuk, enyhén megsózzuk, tálalásig 70 ºC-os sütőben melegen tartjuk.
4. Tálaláskor a sültkrumplit tányérra halmozzuk, és rápúpozzuk a fokhagymás marhatokányt.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 852 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.