Hozzávalók
4 szelet egyenként 15 dkg-os borjúcomb (ha lehet a diója), só, 30 dkg spárga (friss híján konzerv is lehet), 40 dkg brokkolirózsa (fagyasztott is lehet), néhány csepp citromlé, 1-2 mokkáskanál kristálycukor, 5 dkg vaj, 4 nagyobb királyrák (10-15 dkg fagyasztott rákhús is lehet), őrölt fekete bors
a hollandi mártáshoz:
4 tojássárgája, 1 dl víz, csipetnyi só, 10 dkg vaj, néhány csepp citromlé, késhegynyi Cayenne bors (lehet csípős pirospaprika is)
a hús sütéséhez:
4-5 evőkanál olaj
a díszítéshez:
4 közepes nagyságú kemény paradicsom héja
1. A húst kiverjük, széleit bevagdossuk, majd megsózzuk.
2. A spárgát megtisztítjuk és a brokkolival együtt enyhén sós vízben 10-12 perc alatt roppanósra főzzük – a brokkoli általában hamarabb puhul, így előbb vegyük ki a főzővízből. Leszűrjük, lecsöpögtetjük. A vajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a spárgát és a brokkolit átforgatjuk rajta. Ha konzervspárgát használunk, azt elég a vajon megforgatni, külön főzni nem kell.
3. Közben a mártáshoz a tojások sárgáját a vízzel meg csipetnyi sóval elkeverjük. Ezután vízgőzre állítjuk, és kevergetve addig főzzük, míg krémszerűen be nem sűrűsödik. A tűzről levéve az olvasztott, írójától megtisztított vajat kevergetve belecsorgatjuk. A citromlével ízesítjük, a Cayenne borssal fűszerezzük.
4. A húst az olajon oldalanként 2-3 percig sütjük, majd lecsöpögtetve félrerakjuk. Visszamaradó zsírjában a páncéljától megfosztott rákot kb. 2 perc alatt megsütjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetjük.
5. A tányérokra egy kevés hollandi mártást locsolunk, a húst ráfektetjük, és rárakjuk a rákot. Szépen, hogy a piros, fehér és zöld színeket kiadja, a paradicsomrózsát, a spárgát és a brokkolit melléhalmozzuk.
4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 670 kcal