Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb (legjobb a diója), só, 4 dkg vaj, 6 tojás, 1 dl habtejszín, 8-12 közepes fej csiperkegomba
a hús sütéséhez:
3 evőkanál olaj
a paprikás mártáshoz:
5-6 dkg füstölt szalonna (ez el is maradhat), 2 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, 1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, kb. 1 csapott kiskanál só, késhegynyi őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 kisebb paradicsom és zöldpaprika fele, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál finomliszt
1. A borjúhúst a rostjaira merőlegesen 4 egyforma szeletre vágjuk, kiverjük, enyhén megsózzuk.
2. Egy lábasban a vajat fölolvasztjuk, majd a sóval és tejszínnel elkevert tojást ráöntjük. Nagyon kis lángon – még jobb, ha vízgőzőn – addig keverjük, míg meg nem kocsonyásodik. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a hússzeleteken elosztjuk, amiket azután erre a töltelékre hajtunk. Hústűvel rögzítjük, nehogy a tölteléke kifolyjon, és félrerakjuk.
3. A paprikás mártáshoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy lábasban, az olajat is ráöntve, a zsírját kisütjük. Az apróra vágott vöröshagymát rászórjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és 4 deci vízzel azonnal fölöntjük. Megsózzuk, a köménnyel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Az apróra vágott paradicsomot és paprikát beleszórjuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, lefedjük, kb. 20 percig főzzük. A tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára keverjük, a paprikás levet ezzel sűrítjük, 2-3 percog forraljuk, végül leszűrjük.
4. A habart tojással töltött borjúszeleteket a megforrósított olajon 6-8 perc alatt pirosasra sütjük, lecsöpögtetjük. A gombafejeket a hús visszamaradó zsírjában megsütjük.
5. Tálaláskor a töltött borjújavákat fölszeleteljük, a paprikás mártással leöntjük. A sült gombafejekkel, párolt rizzsel és rácsos burgonyával körítjük.
4 főre
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag (burgonya és rizs nélkül): 724 kcal • fehérje: 48,5 gramm • zsír: 52,4 gramm • szénhidrát: 14,2 gramm • rost: 3,4 gramm • koleszterin: 489 milligramm