Hozzávalók:
1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső borjúcsülök, 1 evőkanál só vagy ételízesítő por, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma
a körethez:
1,5 kg burgonya, 30 dkg vöröshagyma (még jobb, ha friss apró gyöngyhagyma), 1 csapott evőkanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és jóféle pirospaprika, 1 csapott evőkanál majoránna, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olaj
1. A csülköt jól megmossuk, letisztítgatjuk. Egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel meg a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 1 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és nagy tepsibe fektetjük.
2. A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.
3. A csülök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és a burgonyával meg a hagymával teljesen egyszerre puhul meg. Savanyúsággal díszítve tálaljuk.
4 főre
Elkészítési idő: kb. 3 óra (ebből csak 30-40 perc a munka)
Egy adag: 979 kcal
Nehézségi foka: ●●●○○○