Hozzávalók
80 dkg kicsontozott báránycomb, 6 dkg vaj, 4 evőkanál méz, só, fél-fél mokkáskanál reszelt gyömbér
és őrölt kurkuma, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt bors, 1 nagyobb vöröshagyma, 25 dkg kimagozott, jófajta aszalt szilva
1. A báránycombot megmossuk, leszárítjuk, 3 centis kockákra vágjuk, és a vajon körös-körül fehéredésig sütjük. A méz felét rálocsoljuk, kissé megsózzuk, a gyömbérrel, a kurkumával, a fahéjjal meg a borssal fűszerezzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és 3-3,5 deci vízzel együtt a húshoz adjuk. Fölforraljuk, lefödjük, majd kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.
2. Hűlni hagyjuk, hogy a tetején összegyűlt zsírt lekanalazhassuk róla, különben fűszeres leve élvezhetet-
len lesz. Ezután újra a tűzre tesszük, és az aszalt szilvát beleszórjuk. (Ha a szárított gyümölcs túl kemény, a hús főzésének idejére hideg vízbe áztatjuk.) A maradék mézet hozzáadjuk, néhány percig főzzük. Ha a leve túl híg, egy kevés lisztes vagy keményítős habarással sűrítjük, végül utánaízesítjük.
3. Párolt rizs vagy burgonyafánk illik hozzá köretnek.
Jó tanács
– Szilva helyett aszalt sárgabarackkal is finom.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Egy adag: 3135 kJ/750 kcal
41,0 g fehérje • 38,6 g zsír • 59,5 g szénhidrát • 8,5 g rost • 202 mg koleszterin
Nem nehéz elkészíteni.
Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.
Egész évben készíthetjük.
Italajánlat: száraz vörösbor, például Villányi kékoportó