Sárga túró (szirok)

Sárga túró (szirok)
Hozzávalók:
10 dkg mazsola, 1 liter tej, 10 tojás, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál kristálycukor, kis darabka vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor,

1. Ez a sárga túró elmaradhatatlan része volt a húsvéti megszentelt kosárnak.
2. A mazsolát jól megmossuk, és langyos vízbe áztatjuk. A tejet egy nagyobb lábosban felforraljuk. Amíg felforr, addig a tojást megsózva, megcukrozva, a vaníliarúd kikapart belsejével vagy a vaníliás cukorral ízesítve felverjük és a gyöngyöző tejbe öntjük. A jól lecsöpögtetett mazsolát is belerakjuk – mazsolát nem minden vidéken tesznek bele, így kimaradhat.
3. Lassú tűzőn állandóan kevergetve addig főzzük, amíg túrószerűvé nem válik és a leve tiszta nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről és egy tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába öntjük. Aztán felül átlósan összecsomózzuk a kendő 2-2 sarkát, egy tálat teszünk alá, és csepegni akasztjuk a túrót. Érdemes este nekiállni, így reggelre kész is.
4. Amikor megszikkadt, a ruhából egy tálra borítjuk és cikkekre vágva kínáljuk.

6 főre
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés
Egy adag: 265 kcal