Húsvéti sonkás pite (pie – ejtsd páj)

Húsvéti sonkás pite (pie - ejtsd páj)
a tésztához:
18-20 dkg finomliszt, csipetnyi só, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2-3 evőkanál jéghideg víz
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
20 dkg reszelni való kecskesajt (más olcsóbb sajt például eidami vagy trappista is lehet), 20 dkg natúr krémsajt, 2 dl sűrű főzőtejszín, 3 tojás, 4 főtt tojás, 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 csapott evőkanálnyi friss vagy 1 kiskanálnyi szárított kakukkfű, maréknyi koktélparadicsom, só, őrölt fehér bors

1. A tésztához való lisztet egy tálba szórjuk, csipetnyit megsózzuk, a kis kockákra vágott hideg vajat/margarint hozzáadjuk, majd két tenyerünk közt morzsolgatva, a végefelé a vizet hozzáadva gyors mozdulatokkal (ne legyen ideje megmelegedni a kezünktől a zsiradéknak) tésztává gyúrjuk.
2. Meglisztezett gyúrólapon kerekre ellapítjuk, majd kibélelünk vele egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát (pie formát) úgy, hogy pereme is legyen. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, majd villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 10 perc alatt elősütjük.
3. Amíg a tészta sül, elkészítjük a töltelékét. A kecskesajtot egy tálba reszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított friss vagy az összemorzsolt szárított kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.
4. A főtt tojást szeletelővel vékony karikákra vágjuk és az elősütött tésztát körben szépen kirakjuk vele. A sonkát apró kockákra vágjuk, a tojásra szórjuk, majd a sajtos masszával az egészet leöntjük, elsimítjuk. A koktélparadicsomokat beleszórjuk (ha nagyok, akkor félbevágjuk előtte), hogy mindenhová egyformán jusson belőle. A sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 35-40 percig sütjük.
5. Kb. 15 percnyi pihentetés után, cikkekre vágva tálaljuk. Nem csak ebédre melegen, de vacsorára hidegen is kitűnő.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés
Egy szelet: 814 kcal • fehérje: 24,8 gramm • zsír: 65,2 gramm • szénhidrát: 31,8 gramm • rost: 2,9 gramm • koleszterin: 368 milligramm