Töltött piruló galóca zsályás tejszínes tésztával – készítette Csigó János mesterszakács

Töltött piruló galóca zsályás tejszínes tésztával
Töltött piruló galóca zsályás tejszínes tésztával
Töltött piruló galóca zsályás tejszínes tésztával

Hozzávalók:
1 kg piruló galóca, 1 nagy csomó újhagyma, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, 2-3 zsályalevél, 1 tojás, 7 evőkanál zsemlemorzsa
a zsályás tejszínes tésztához:
30 dkg szélesmetélt, só, 3 dkg vaj, 3-4 zsályalevél, 1 nagy gerezd fokhagyma, 3,5-4 dl főzőtejszín, só, frissen őrölt zöldbors
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj

1. A piruló galócából személyenként 3-4 nagyobb kalapot elteszünk a töltéshez úgy, hogy vékonyan meghámozzuk, majd lobogó forró vízben kb. 10 percig főzzük. Lecsöpögtetve félrerakjuk.
2. Közben a többi gombakalapot is megtisztítjuk, majd a szárral együtt vékonyan fölszeleteljük. Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, a vaj és az olívaolaj keverékében üvegesre pirítjuk. Rárakjuk a fölszeletelt gombát. Enyhén megsózzuk, és pár percnyi pirítás után, amikor elegendő levet engedett, erős tűzön jó 10 perc alatt a zsírjára sütjük. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a finomra aprított petrezselyemmel és zsályával fűszerezzük. A tűzről levéve egy kicsit hűlni hagyjuk, azután ledaráljuk és a tojással meg a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük, azután csillagcsöves habzsákba töltjük.
3. Az előfőzött gombakalapokat egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk, s hagyjuk, kogy szépen kiterüljön – ha ez nem megy magától, akkor bátran lapítsuk el, az sem baj, ha eközben 1-2 helyen a széle egy kicsit betörik. A fűszeres gombapépet a szemnek is tetszetősen a gombakalapokra halmozzuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 25 percig sütjük.
4. Amíg a gomba sül, elkészítjük a köretét. Ehhez a tésztát enyhén sózott, lobogba fővő vízben kifőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. Közben a vajat egy széles lábasban vagy nagy serpenyőben fölolvasztjuk, a durvára vágott zsályát és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk rajta. A tejszínnel fölöntjük, kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik, majd megsózzuk, frissen őrölt zöldborssal fűszerezzük. Végül a tésztát beleforgatjuk, és azonnal tálaljuk, mert ha áll, a tészta az összes tejszínt beissza.

Jó tanács
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.

Figyelmeztetés
– Vigyázat, ez a gomba nem veszélytelen! Feltétlen olvassa el róla a konyhai kisokosban taláható ismertetőt.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: jó 1 óra
Egy adag (körettel): 1105 kcal