Kelbimbófőzelék

Kelbimbófőzelék
Hozzávalók:
80 dkg kelbimbó (fagyasztott is lehet), 1 csapott evőkanál só, 2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 1 mokkáskanál őrőlt köménymag, 3 közepes burgonya (kb. 40 dkg), 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt,1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál majoránna

1. A kelbimbót megtisztítjuk, egy lábasba rakjuk, és annyi – kb. 8 deci – vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a présen áttört fokhagymával és a köménymaggal fűszerezzük.
2. A burgonyát megtisztítjuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk, a kelbimbóhoz adjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 25-30 perc alatt puhára főzzük.
3. Közben paprikás rántást készítünk, vagyis az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a lisztet kevergetve, közepes lángon, 1-2 perc alatt kissé megpirítjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikát belekeverjük. Amikor kihűlt, a kelbimbó főzőlevéből egy keveset rászűrünk, simára keverjük.
4. Amikor a kelbimbó is és a burgonya is megpuhult, a rántást egyszerre hozzáöntjük, és 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve kellően besűrűsödik, sőt, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel is hígítjuk. Végül megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük.

Jó tanács
– A főzeléket kb. 1 deci tejföllel is gazdagíthatjuk, és kerülhet bele csemege vagy csípős Piros Arany is.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 245 kcal