Gombával töltött tök, fűszeres tejföllel – készítette Csigó János mesterszakács

Gombával töltött tök, fűszeres tejföllel
Gombával töltött tök, fűszeres tejföllel 1.

Gombával töltött tök, fűszeres tejföllel 2.
Gombával töltött tök, fűszeres tejföllel 3.
Hozzávalók:
2 kisebb, zsenge tök (darabonként 50-60 dekásak), 80 dkg gyapjas tintagomba és ízletes csiperke vegyesen, 3 újhagyma, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kiskanálnyi friss kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 2 közepes paradicsom (konzerv hámozott paradicsom is lehet), 2 dkg vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
3-4 dl húsleves vagy alaplé (vegetáriusok ételízesítős vizet is használhatnak)
a fűszeres tejfölhöz:
1 nagy pohár (450 gramm) tejföl, só, őrölt fekete bors, 5 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma, petrezselyem és kapor vegyesen
a tetejére:
8-10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dkg reszelt parmezán sajt

1. A tököt megmossuk, leszárogatjuk, majd lapjában kettévágjuk. Zsenge magos belsejüket kivájjuk, és durvára aprítjuk. A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük – a nagyobbakat először félbevágjuk, azután szeleteljük. Az újhagymát vékonyan fölszeleteljük, az olajon üvegesre sütjük.
2. A gombát hozzáadjuk, kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a tök kivájt belsejét is. További 4-5 percig pirítjuk. A vége felé megsózzuk (kezdjünk 1 kiskanálnyival), megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A paradicsomokat, miután héjukat lehúztuk, 2 centis kockákra vágjuk, a gombás húshoz adjuk. További 2-3 percig pirítjuk-pároljuk.
3. Egy serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, és a zsemlemorzsát kevergetve aranysárgára pirítjuk rajta. A gombás masszához adjuk, jól elkeverjük. A tökök üregébe töljük, tepsibe rakjuk. A húslevest aláöntjük. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük.
4. A tejfölt enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott zöldekkel fűszerezzük. Felét az elősütött tök tetejére kenjük. A kétféle reszelt sajttal megszórjuk. További kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor a maradék fűszeres tejfölt mellé halmozzuk.

Jó tanács
– Tök helyett zsenge cukkiniket is tölthetünk ugyanígy.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag: 610 kcal • fehérje: 29,3 gramm • zsír: 36,0 gramm • szénhidrát: 42,0 gramm • rost: 13,9 gramm • koleszterin: 103 milligramm