Hozzávalók:
1 nagy, kb. 60 dkg-os sertésszűzpecsenye, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár, 6 vékony szelet húsos füstölt szalonna (sliced bacon), 2 evőkanál olaj
a medvehagymás pogácsához:
fél köteg (12,5 dkg) friss medvehagyma, só, 10 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 tojás, 1,25 dl tej, 6-7 dkg trappista sajt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
1 evőkanál napraforgómag
a vörösboros gombaraguhoz:
1 apró vöröshagyma vagy 1 dundi újhagyma, 30 dkg csiperkegomba, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál finomliszt, 1 kis doboz (70 gramm) sűrített paradicsom, 2,5 dl vörösbor, só, őrölt fekete bors, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma
1. A szűzpecsenye tetején húzódó vékony fehér hártyát lefejtjük, majd a húst 12, egyenként 5 dkg-os érmére vágjuk. Kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mustárral vékonyan körbekenjük, majd mindegyiket egy fél szelet szalonnával körbetekerünk. Félrerakjuk.
2. A körethez a medvehagymát enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk. 1 percig forraljuk, azután leszűrjük, lecsöpögtetjük, egy kicsit hűlni hagyva durvára vágjuk. A lisztet a sütőporral, a sóval, a borssal és a szerecsendióval összeforgatjuk. A tojást a tejjel elhabarjuk, majd a fűszeres liszttel, a medvehagymával és a reszelt trappistával összekeverjük.
3. Egy közepes muffinsütő 6 mélyedését vajjal vagy margarinnal kikenjük. A medvehagymás, sajtos masszával háromnegyedükig töltjük. Tetejüket napraforgómaggal beszórjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük.
4. A mártáshoz a hagymát és a gombát megtisztítjuk, előbbit nagyon finomra, utóbbit apró kockákra vágjuk. Az olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A gombát hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk. A lisztet és a sűrített paradicsomot hozzáadjuk, kevergetve 1 percig pirítjuk. Ráöntjük a bort, 0,5 decinyi vizet, megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük. 3-4 percig forraljuk.
5. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósítunk, és a szalonnás szűzérméket oldalanként 2-3 percig sütjük rajta.
6. A medvehagymás pogácsákat (muffinokat) lapjában félbevágjuk. Ha már nem lenne elég meleg, a hús sütéséhez használt serpenyőben megforrósíthatjuk. Személyenként 3 felet tányérra rakunk, s mindegyikre ráfektetünk egy szelet pecsenyét. A vörösboros gombaraguval körülöntve tálaljuk.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel): 975 kcal • fehérje: 46,3 gramm • zsír: 73,1 gramm • szénhidrát: 32,9 gramm • rost: 4,2 gramm • koleszterin: 193 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a májusi menü részeként, a YouTube-on is megtekinthető.