Hozzávalók:
10-12 dkg zabpehely, 2,5 dl víz, 1 kiskanál ételízesítő por (só is lehet), 1 fej kb. 1,5 kg-os kelkáposzta, 2 közepes vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 60-70 dkg darált sertés- vagy marhahús (pulykacombfilé is lehet), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 csapott evőkanál majoránna, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás
a tepsi kikenéséhez:
2 evőkanál olaj
a tetejére:
2 dl tejföl, 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika, fél mokkáskanál őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
tejföl
1. A zabpelyhet a forrásban lévő vízbe szórjuk. Az ételízesítővel fűszerezzük vagy kissé megsózzuk, a tűzről lehúzva, szorosan lefödve duzzadni hagyjuk.
2. A kelkáposztát kitorzsázzuk, leveleire bontva megmossuk, majd enyhén sózott vízben 10 percig főzzük. Ezután leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
3. Egy nagy serpenyőben vagy széles lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, a vöröshagymát kb. 2 perc alatt megfonnyasztjuk rajta, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. Fél perc elteltével belekerül a hús, amit kevergetve, közepes lángon 10 percig pirítunk. 1 kiskanál sóval, a borssal, a pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Kissé hűlni hagyjuk, a puha s szintén kihűlt zabpehellyel, a tejföllel és a tojásokkal összedolgozzuk.
4. Egy közepes nagyságú, magas falú tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozunk, a kellevelek felét egyenletesen beleterítjük. A húsos-zabpelyhes masszát ráhalmozzuk, elsimítjuk, végül a maradék kellel beborítjuk.
5. A tetejére való tejfölt a pirospaprikával meg a borssal fűszerezzük, és a rakott kel tetejére kenjük.
6. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 50 percig sütjük. Kockákra vágva, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy adag: 676 kcal