Sonkás, túrós rakott cukkini

Sonkás, túrós rakott cukkini

Hozzávalók:
1 kg cukkini, 1 közepes vöröshagyma, 10-12 dkg vaj, só, őrölt fekete bors, csipetnyi cukor, 30 dkg főtt, füstölt sonka, 2 csokor kapor, 3 tojás, 40 dkg tehéntúró, 2,5 dl tej, 12,5 dkg búzadara, 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg juhsajt, 2 gerezd fokhagyma
a tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa

1. A cukkinit meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, és egy lábasban 3 deka olvasztott vajon üvegesre sütjük. Az uborkát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral ízesítjük és lefödve kis lángon kb. 10 percig pároljuk.
2. A sonkát félkisujjnyi hasábokra, a kaprot finomra vágjuk. A sonkát és a fele kaprot a tűzről lehúzott párolt cukkinihez adjuk.
3. A tojások sárgáját először a maradék vajjal, majd az áttört túróval, a tejjel, a darával és a sütőporral kikeverjük. A juhsajtot belereszeljük vagy morzsoljuk, a zúzott fokhagymával és a maradék kaporral fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
4. Egy kb. 25×15 centis magas falú tűzálló tálat kivajazunk, morzsával behintünk, a túrós massza egyharmadát belesimítjuk. Erre a sonkás cukkini fele, majd túrós massza, majd a többi sonkás cukkini kerül.
5. A maradék túrós keveréket ráöntjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (kb. 200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 45 percig sütjük. 10 percnyi pihentetés után kockákra vágva tálaljuk.

5 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 772 kcal • fehérje: 50,9 gramm • zsír: 42,1 gramm • szénhidrát: 47,2 gramm • rost: 5,0 gramm • koleszterin: 367 milligramm