Szőlős muffin

Szőlős muffin
Hozzávalók:
30 dkg magnélküli szőlő, 25 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 4 tojás, 20 dkg kristálycukor,
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl tej, fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A szőlőshöz a szőlőt megmossuk, a fürtröl lefejtjük, a szemeket félbe – a nagyobbakat négybe vágjuk. Ha még is volna benne mag, ilyenkor kiszedhetjük.
2. A lisztet a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összeforgatjuk. A tojást a cukorral jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 2-3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) vajat azután a tejet adjuk hozzá, a citromhéjjal és a citromlével ízesítjük. A lisztes keveréket, majd a szőlőt beledolgozzuk.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A masszával majdnem teletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk hűlni 10-12 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.

12 darab
Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab: 341 kcal