Pávaszem


Pávaszem
Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, fél mokkáskanál sütőpor
a krémhez
1 tojás, 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
a tetejére
15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 14-16 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.
2. A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgőzre (a bátrabbak közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. Utána elfelezzük, az egyiket a kakaóval barnára színezzük.
3. A tésztát – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülről is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át hűtőszek-rényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk.
4. Az étcsokoládét a vajjal (margarinnal) fölolvasztjuk, a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörű pávaszemes rajzolatot mutatnak.

kb. 16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc + a dermesztés
Egy szelet: 303 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.