Fügés, narancsos óriásbriós

Fügés, narancsos óriásbriós
Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3 dkg élesztő, fél kiskanál só, 1 kiskanál kristálycukor, 4 dl tej, 2 tojás
a nyújtáshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
10 dkg pörkölt, apróra vágott mandula, 25 dkg szárított, apróra vágott füge, 2 narancs reszelt héja, 3-4 evőkanál narancslekvár
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojás

1. A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal (margarinnal) és az élesztővel egy mély tálban elmorzsolunk, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és a fánkéhoz hasonlóan lágy kelt tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá.
2. A tésztából belisztezett gyúrólapon cipót formálunk, és kézzel még egyszer jól átgyúrjuk, hogy kellően rugalmas legyen. Egy mély, belisztezett tálba fektetjük, letakarjuk, és 40 percalatt a duplájára kelesztjük.
3. Egy gyúrólapot belisztezünk és a tésztát 50 x 30 centis lappá nyújtjuk rajta. A mandula, füge és narancshéj keverékének felével megszórjuk. A tésztát mindkét oldalról középre hajtjuk úgy, hogy középen találkozzanak. A maradék gyümölcsös keverékkel ismét megszórjuk, s újból félbehajtjuk. Ezután kb. 60 centi hosszú, 8 centi széles hengerré formáljuk, és csiga alakban összetekerjük.
4. Vajjal (margarinnal) jól kikent, kerek tepsibe fektetjük, letakarjuk és 30 percen át kelni hagyjuk. A felvert tojással lekenjük, forróra előmelegített sütőben (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 35-40 percig sütjük. Ha közben túl hamar barnulna, a tetejére alufólia lapot célszerű fektetni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra + kelesztés
Egy szelet: 543 kcal