Finn almatorta

Finn almatorta
Hozzávalók
a tésztához: 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 2 tojás, 1 dl darált mandula (kb. 5 dkg), 3 dl finomliszt (18-20 dkg, aminek a fele Graham-liszt is lehet), 1 kiskanál őrölt fahéj
a töltelékhez: 60 dkg alma, 2 tojás, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor

1. A puah (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a cukorral jól kikeverjük, majd a tojásokat egyenként beleütjük. A mandulát meg a lisztet hozzáadjuk, és a fahéjjal fűszerezve összegyúrjuk.
2. Ezt a ragacsos masszát vizes kézzel sütőpapírral bélelt közepes (kb. 30×25 centis) tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy ujjnyi magas pereme is legyen.
3. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát fölszeleteljük és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük.
4. A vaníliás cukorral meghintjük, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (225 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 25 percig sütjük. Megvárjuk amíg langyosra hűl, ekkor fölszeleteljük és tálaljuk.

Jó tanács
– Fölszeletelve és frissentartó fóliába
csomagolva lefagyasztható.

kb. 8 szelet
Elkészítési idő: 45 perc
Egy szelet: 368 kcal ● 8,3 g fehérje ● 19,5 g zsír ● 39,8 g szénhidrát ● 1,9 g rost ● 138 mg koleszterin