Tormakrémes, sonkás molnárka


Molnárka sonkával és tormakrémmel
Hozzávalók
a molnárkához:
2,5 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, kb. 65 dkg BL–80-as fehér kenyérliszt, 3 tojás, 1 kiskanál só, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a töltéshez:
8-10 dkg vaj, 12 kisebb salátalevél, 24 szelet gépsonka
a tormakrémhez:
10 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál finomliszt (6 dkg), 3,5-4 dl tej, 1 csapott kiskanál só, 4-5 evőkanál csemege reszelt torma, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál porcukor, 1 kiskanál citromlé

1. A tejet a cukorral ízesítve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 1-2 evőkanál lisztet adunk hozzá, letakarjuk, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután átöntjük egy nagy tálba. A maradék lisztet rászórjuk, a tojásokkal, a sóval és a fölolvasztott, de nem meleg vajjal 8-10 perc alatt bedagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 percen át kelesztjük.
2. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 12 darab, egyenként 10 dekás adagra elosztjuk. Ezeket egyenként kissé meggömbölygetjük, kerekre ellapítjuk, majd föltekerjük, a végeiket aláhajtjuk, megformáljuk. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket felvert tojással lekenjük, 45-50 percen át kelesztjük, majd újra lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 20-22 perc alatt megsütjük.
3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tormakrémet. Ehhez a vaj felét egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, kicsit se piruljon meg. A tejet több részletben ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, megsózzuk, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elektromos habverővel kikeverjük, majd a maradék vajat (5 dkg) hozzáadva habosra keverjük. A reszelt ecetes tormával, őrölt fekete borssal, porcukorral és citromlével tökéletesítjük az ízét.
4. Tálaláskor a molnárkákat lapjában bevágjuk, vajjal vékonyan lekenjük, majd mindegyikre 1-1 salátalevelet fektetünk, amire ráhajtogatjuk a sonkaszeleteket. Ennek a tetejére csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet, majd ráhajtjuk a molnárka tetejét.

Jó tanács
– A molnárka 2-3 nappal a készítése után is pontosan olyan, mintha frissen sült volna, ha mikrohullámú sütőben 15 másodperc alatt megmelegítjük.
– A tormakrémet csak akkor tudjuk csillagcsöves habzsákból kinyomni, ha hűtőszekrényben jól kidermedt, ezért akár előző nap is elkészíthetjük! Ha olyan helyre készítjük, ahol sokat áll szabadban (pl. büfé), akkor keményebb besamelt főzzünk hozzá, azaz 1-2 dekányi liszttel többet tegyünk bele.

kb. 12 darab
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy darab: 489 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.