Diós csiga muffinformában sütve

Diós csiga muffinformában sütve
Hozzávalók
a tésztához:
1,5 dkg élesztő, 1,75 dl langyos tej, 1 kiskanál kristálycukor, 36 dkg finomliszt, 1 tojás, fél mokkáskanál só
a töltelékhez:
6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 6 dkg darált dió, 6 dkg porcukor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére és az oldalára:
6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 kiskanál kristálycukor, 2 evőkanál főzőtejszín, 1 csomag vaníliás cukor

1. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és a cukorral meleg helyen kb.10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután egy nagy tálban a maradék tejjel és a többi tésztához valóval 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük
2. Ezalatt a töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk.
3. A diókrémmel megkenjük majd akár a piskótatekercset, szorosan föltekerjük. Fontos, hogy 5-6 centinél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába. Ezután 12 egyforma szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott vajjal (margarinnal) egyenként körbekenjük, majd egy közepes muffinsütő kikent mélyedéseibe fektetjük.
4. Tetejüket a maradék vajjal (margarinnal) megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 12 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk és kb. 20 ºC-kal erősebb lánggal további kb. 12 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.

12 darab
Elkészítési idő: 1 óra + kelesztés
Egy darab: 268 kcal