Csokoládés kuglóf

Csokoládés kuglóf

Hozzávalók:
1 dl (kb. 4 dkg) keserű (cukrozatlan) kakaópor, 2 dl tej, 2,25 dl (kb. 22 dkg) kristálycukor, 12 dkg vaj, 1 kiskanál vaníliás cukor, 2 tojás, 3,5 dl (22-24 dkg) finomliszt, 2 csapott kiskanál sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa

 
1. A kakaót a tejbe szórjuk 1 deci cukorral együtt, és kevergetve fölforraljuk. Hűlni hagyjuk.
2. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük – akkor jó, ha a cukor elolvad benne, a tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a kakaós tejjel együtt. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
3. A masszát egy kivajazott, morzsával behintett kuglóf- vagy gyűrűformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 50 percen át sütjük. Langyosan, porcukorral behintve, cikkekre vágva tálaljuk.

 
Jó tanács
– Kínálhatunk hozzá tejszínhabot és sárgabarackpürét (befőttből) is.

 
8 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy szelet: 405 kcal