Svéd „lazactorta”


Hozzávalók
a „tésztához”:
50 dkg szikkadt szeletelt rozskenyér, 15 dkg vaj
a töltelékhez:
5 lap zselatin, 2 tojás, 5 dl 20 %-os tejföl, 1 dl majonéz, 1 avokádó, 2-3 mokkáskanál citromlé, 20 dkg hidegen füstölt lazac, 2 csomó metélőhagyma (apróra vágva 1 dl), só, őrölt színes bors
a tálaláshoz:
6-8 salátalevél, 1 citrom, 50 dkg rákhús, 2-3 zöldhagyma vagy arasznyi póréhagyma, 1 csokor kapor

1. A szikkadt kenyeret gyorsvágógépben durvára aprítjuk, majd a puha (szobahőmérsékletű) vajjal összedolgozzuk – lehet, hogy több vajat is felvesz. Elfelezzük. Egy 24 centi átmérőjű kapcsos tortaformát belülről folpackkal kibélelünk. Az egyik tésztát beletesszük, és egyenletesen belenyomkodjuk, amit egy lapos talpú pohárral a legkönnyebb. 30-40 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük, a formából kiemeljük. A formát folpackkal újra kibéleljük, a másik tésztát szép egyenletesen belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, míg a tölteléke elékszül.
2. A zselatinlapokat 10 percre kb. 3 deci hideg vízbe áztatjuk. A tojásokat egy tálban elhabarjuk, majd a tejfölt és a majonézt keverjük hozzá. Az avokádót félbehasítjuk, magját kiemeljük, húsát a héjból kivájjuk, félcentis kockákra aprítjuk, a citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon, majd az előzőekhez adjuk, ahogyan az ugyancsak félcentis kockákra aprított lazacot is. A finomra vágott metélőhagymával fűszerezzük, kissé megsózzuk, megborsozzuk.
3. A felpuhult zselatinlapokat a vízből kiemeljük, egy kicsit kinyomkodjuk, majd az avokádós lazacos keverékhez adjuk.
4. A tortaformát a hűtőből kivesszük, és az imént kevert masszát a benne lévő tésztára öntjük. A korábban kivett tésztakorongott ráillesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk a töltelékre, majd kb. 1 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy összeálljon, megdermedjen.
5. Tálaláskor a lazactortát tányérra csúsztatjuk, és salátalevelekkel körberakjuk, amire citromcikkek kerülnek. A torta tetejére jó sok rákhúst halmozunk, amit finomra vágott póréhagymával és kaporral szórunk meg. Forró vízbe mártott késsel cikkekre vágjuk, és úgy emeljük át a tányérokra, hogy a rák is rajta maradjon.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Egy adag: 741 kcal • fehérje: 29,1 gramm • zsír: 48,5 gramm • szénhidrát: 41,1 gramm • rost: 6,1 gramm • koleszterin: 251 milligramm