Fogas vörösbormártással

Fogas vörösbormártással

Hozzávalók:
1,5 kg fogas vagy süllő, 1 kiskanál kristálycukor, 1 evőkanál olaj, 1 kisebb szál sárgarépa, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál ételízesítő por, 8 szem gyöngyhagyma vagy 4 vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba, só, őrölt fekete bors, 3 dl vörösbor, 8 szép tisztított rákfarok (fagyasztott is lehet), 1 evőkanál finomliszt
a bundázáshoz:5 dkg finomliszt, 1 nagyobb tojás, 5 dkg zsemlemorzsa
a tál kikenéséhez: vaj
a sütéshez: olaj
 
1. A halat megtisztítjuk és kifilézzük. A cukrot az olajon karamellizáljuk, majd 3 deci vízzel fölöntjük. A sárgarépát megtisztítjuk, apróra vágjuk, azután a halcsontokkal és a fejjel együtt a karamellás vízbe rakjuk. A paradicsompürével meg az ételízesítő porral ízesítjük és fölforraljuk. Lefödve ezt az alaplevet 10-15 percig főzzük.
2. A gyöngyhagymát megtisztítjuk. Ha csak vöröshagymánk van, akkor annak diónyi közepét kiszedjük, a többit más étel készítéséhez félrerakjuk. A gombát megtisztítjuk, a fejeket kissé besózva köretnek félrerakjuk, a szárakat kockákra vágjuk.
3. A halfilékből 4, egyenként kb. 12 dekás szeletet levágunk, a többit ujjnyi csíkokra metéljük. Az összes halat megsózzuk, megborsozzuk. A szeleteket egy kivajazott tűzálló tálban szorosan egymás mellé rakjuk, a hagymát rászórjuk, a borral meglocsoljuk. Alufóliával letakarva, előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal 10-12 percig sütjük. A halcsíkokat a lisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk.
4. A sütőben párolt fogas boros levét egy kisebb lábasba öntjük, azután a halalaplevet is rászűrjük. A kockákra vágott gombaszárat meg a rákot hozzáadjuk, fölforraljuk. A lisztet egy kevés vízben simára keverjük, a boros levet ezzel sűrítjük.
5. A bundázott halcsíkokat és a gombafejeket bő, forró olajban megsütjük, lecsöpögtetjük. Tálaláskor a párolt halat a gombás-rákos vörösbormártással leöntjük, a sült gombával és hallal, meg petrezselymes burgonyával körítjük.

 
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (burgonya nélkül): 439 kcal • fehérje: 49,6 gramm • zsír: 13,0 gramm • szénhidrát: 30,2 gramm • rost: 5,6 gramm • koleszterin: 147 milligramm