Legényváró töltött krumpli – készítette Mede Katalin és csapata Rimaszombatról

Legényváró töltött krumpliLegényváró töltött krumpliLegényváró töltött krumpli
Hozzávalók:
1 kg darált hús (legjobb keverve, sertés és marha vegyesen, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2 kg lehetőleg egyformán közepes nagyságú burgonya, 1,5 kg savanyú káposzta, 4 dl zsíros tejszín
a tálaláshoz:
30 dkg füstölt szalonna, 5 dl tejföl

 
1. A darált húst 1 csapott evőkanál sóval, a borssal, a köménnyel, a pirospaprikával, a pépesre zúzott fokhagymával és a tojással összedolgozzuk. Ez lesz majd a krumpli tölteléke.
2.  A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, lapjában kettévágjuk. Közepüket éles kiskéssel vagy karalábé-fúróval kivájjuk, enyhén megsózzuk.
3. A savanyú káposztát egyenletesen egy tepsibe szórjuk, a tejszínt ráöntjük. A húsos masszát a burgonyák üregébe pupozzuk, a tejszínes káposztára ültetjük. Annyi vizet öntünk alá, hogy a káposztát ellepje. Alufóliával letakarjuk.
4. Előmelegített kemencében vagy sütőben, közepes tűzzel (kb. 160 ºC) kb. 40 perc alatt jó félpuhára sütjük.
Ekkor a fóliát levesszük róla, és az ételt további kb. 20 perc alatt készre, ínycsiklandóan pirosasra sütjük.
5. A tálaláshoz való szalonnát annyi kis szeletre vágjuk, ahány töltött krumplink van. Ezeket egyenként kakastaréj szerűen bevagdossuk, serpenyőben ropogósra sütjük.
6. Tálaláskor a káposztát tényérra kanalazzuk, a töltött burgonyát ráültetjük. Mindegyikre egy szelet ropogós szalonnát rakunk díszítésképpen, és a szalonna zsírjával is meglocsoljuk. A tejfölt külön tálkában kínáljuk hozzá.

 
10 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 900 kcal • fehérje: 31,1 gramm • zsír: 64,1 gramm • szénhidrát: 48,8 gramm • rost: 8,6 gramm • koleszterin: 195 milligramm